úterý 4. dubna 2023

Útěk do Lush Escape

Vstupní procedury na letišti i půjčení auta proběhly celkem hladce. Jen adresa našeho prvního ubytování dala úředníkům v obou případech notně zabrat. Na letišti se dokonce přísná paní v uniformě tvářila, že nás přece nemůže na Mauricius pustit, když nemáme pořádnou adresu. Bod na mapě uprostřed buše, ani adresa místního jezera, která je uvedena na AirBnB, ji zjevně nestačily. Nakonec se její srdce obměkčilo a pustila nás dál. 

Nasedli jsme do auta, do navigace zadali připravený bod a vyrazili. Vyrazili vlevo, protože na Mauriciu se jezdí vlevo. Na rozdíl od nedalekého Réunionu. Musím říct, že i přes usnadnění automatickou převodovku je řízení celkem oříšek - hlavně když na vás ze zatáčky vyjede auto v protisměru a vy se chcete vyhnout obvyklým způsobem. Vrcholem všeho je, že místní auta mají i páčku blinkrů na druhé straně, takže jsem neustále místo signalizace odbočování stíral...

S vyplazeným jazykem tedy řídím, zuby nehty se držím divného kraje vozovky a blížíme se k cíli. Vnitrozemské vesničky, kterými projíždíme nejsou úplně po německu "gemütlich". K ubytování je pak odbočka z hlavní na lesní cestu. Zjevně tu před chvílí vydatně pršelo, protože louže střídá louži. V loužích nejsou vidět kameny a těch je tu všude dost. Ukázkový tankodrom. Přemýšlím, jestli v půjčovně aut počítají s tím, že jsme si sice půjčili malou Hyundaiku, ale používat ji budeme jako pořádně drsnou čtyřkolku. 

Cesta - necesta pokračuje a několikrát se dělí. Lovím v paměti, jaké jsou na AirBnB instrukce, protože nemám na mobilu signál a data se vlečou jen velmi zvolna. Už už to hodlám vzdát, otočit se a vrátit se na hlavní, když najednou blik-cvak jako blesk z čistého nebe se zjeví brána, co do místní buše zjevně nepatří, vzorně vyštěrkovaná cestička, co sem taky nepatří a za ní dům, jak z jiného světa. Užasle koukáme na ten dramatický střih, parkujeme u velikého moderního stavení, kde nás hned vřele vítají domácí - Carla a Julien. Ukazují nám dům i okolí a kostrast s příjezdovou cestou a vlastně i některými vesničkami na trase od letiště už nemůže být větší. Vše pečlivě upravené, velmi prostorné, světlé a moderní. Obrovská terasa s posezením a grilováním, otevřená do nádherné zahrady, které nevidíte konce. Prostě ráj na zemi a jedno z nejlepších ubytování, co jsme kdy na našich toulkách světem zažili. Božský klid a absolutní soukromí, oáza zeleně, palem a ovocných stromů. Vše vzorně upravené. Dům skvěle vybaven, často i zařízeními, které sami doma nemáme. Na stole na terase dva rumy, v kuchyni a v lednici přichystáno plno jídla a pití. Cítíme se, jako bychom přijeli ke starým výborným přátelům na návštěvu a ne k neznámým lidem někam přes AirBnB. 

Prostě bez přehánění - ráj na zemi. Jen někdy k ráji vede poněkud trnitá cesta. Vlastně, když nad tím tak přemýšlíme, k ráji přece vede vždycky složitější, klikatější a trnitější cesta. Přímá a snadná cesta, jak nás moudře učí pohádky, vede pravidelně do pekel...

Žádné komentáře: