čtvrtek 20. dubna 2023

Přivrácená strana mauricijského měsíce

Krátké shrnutí pozitiv Mauricia, aneb variace na oslavné cestopisy a lákavé fotografie:

  • Mauricius je divoká kombinace nádherných pláží, mořského světa plného života, divoké přírody a indického mumraje měst a vesnic.
  • Krásné pláže s bílým pískem a azurovou mělkou vodou. Nejhezčí místa pobřeží jsou ale často obklíčena hotelovými rezorty a soukromými vilami. Typicky vede kolem pobřeží silnice a ta je lemována zdmi soukromých pozemků. Doporučujeme hledat uličky, kterými lze občas projít k vodě, tam najdete krásné pláže a uklizený písek. Public beaches bývají občas problematické a o víkendu narvané piknikujícími domorodci k prasknutí. Zastrčené pláže stranou od lidí (ano, občas na nějakou narazíte) trpí odpadky, které zde zanechávají místňáci. Snadněji naleznete opuštěnou pláž na jihu.
  • Na jihu máte také bohatší nabídku přírodních krás - hory, vodopády, národní park Black River Georges, hora Le Morne a pěkné pláže, kde můžete být i sami (pokud není víkend).
  • Všude je plno ovoce, zeleniny a stánků se streetfoodem, kde si za pár drobných pochutnáte. Celkem proměnlivé jsou ceny. Například kokosový ořech (mladý, čerstvý, na napití kokosovou vodou) pořídíte na jihu běžně za 50,- rupií, na severu klidně za 400,- podle velikosti.
  • Slušné pivo (doporučujeme Thirsty Fox ve všech variantách), v supermarketech velmi široká nabídka vína (Francie, Jižní Afrika).
  • Pohodoví lidé. Usmívají se, většinou nemají problém s angličtinou a rádi poradí. Nežebrají a nemají nataženou ruku pro bakšiš za jakoukoliv pseudoslužbu (o které mají spíš pocit, že vám ji třeba mohli poskytnout, než že by skutečně něčím pomohli), jak se to 50x za den děje na jinak velmi podobné Srí Lance.

Žádné komentáře: