neděle 16. dubna 2023

Plachetnice

Od paní domácí jsme chtěli doporučení na výlet lodí a ona nám doporučila manžela. Jean Pierre nám dal vizitku, domluvili jsme čas na neděli po kostele a mohli vyrazit. Na vizitce byla dřevěná plachetnice s červenými plachtami a na pláži na nás, světe div se, čekala dřevěná plachetnice s červenými plachtami. Hned vedle ní se v deseticentimetrové vodě praly o zbytek ryby tři veliké manty.

Vyrážíme proti větru bez plachet, zato s pomocným motorem k blízkému ostrovu Coin de Mire, což je taková zelení porostlá šikmina zakončená skálou, padající ze 130 m kolmo do moře, tedy oceánu. Pan kapitán o skále sebejistě tvrdil 62 m výšky, ale trochu se nám to nezdálo a mapa říká jasně, že vrcholek skály je dvojnásobně vysoko. 

Na plánu bylo šnorchlování a za tím účelem jsme zakoupili plastové podvodní pouzdro na mobil. Takže kromě pohodového šnorchlování a obdivování barevného podmořského (podoceánského?, podvodního?) světa jsem notně zápasil i s mobilem pod hladinou. Tlačítko startu videozáznamu se dalo aktivovat jen nad vodou, pod hladinou zarputile odmítalo reagovat. Zato se po ponoření náhodně aktivovala jakákoliv funkce telefonu a záznam byl ukončen. Když už se mi podařilo udržet záznam aktivní, zase se mi nepodařilo trefit objekty do záběru. Kdybych se jen koukal, udělal bych 100x lépe...

Na zpáteční cestě došlo na plachtění. Kapitán zkušeně manipuloval s primitivním vybavením loďky, vztyčil prodlužovací díl hlavního ráhna a přední plachtu umně podpořil bidlem, co celou dobu leželo na okraji lodi a vypadalo, že slouží na odstrkování v mělčině. 

Žádné komentáře: