čtvrtek 20. dubna 2023

Odvrácená strana mauricijského měsíce

Na rozdíl od cestovních kanceláří, které ukazují jen pozitiva a na rozdíl od hotelových rezortů, které vás chrání před škodlivými vlivy okolí, my jsme procestovali Mauricius křížem krážem a nasáli jeho atmosféru v celé škále vůní. Co najdete na té druhé, odvrácené straně:

  • Mauricius je kombinace krásy a typické umolousanosti indických měst. Ano, slovo "umoulousaný" pro nás nejvýstižněji charakterizuje odvrácenou tvář Mauricia. Umolousaná města, umolousaná bistra, garážové prodejny, povalující se psi, černá plíseň na neomítnutých nedostavěných barácích, boudy a ploty patchworkované ze zbytků vlnitých plechů. Odpadky tam i jinde. Nejumolousanější byly ikonické dílničky místních řemeslníků.
  • Mauricijci odhodí cokoliv kdekoliv. Přijdou na pláž s pitím a jídlem a odejdou bez pití a jídla. Nemyslím obsah břich, tam je vše uklizeno, ale z obalů na pláži zůstane vše. Když byl na jídelníčku coconut, nebyl problém. Ten se rozloží za pár týdnů. PETka bude na pláži 100 let, skleněná láhev tisíce let.
  • Veřejné pláže jsou přes víkend téměř nepoužitelné. Pokud tedy není vaším snem piknikovat s tisícem domorodců, kteří se nemusí chovat vždy zcela vzorně. Vrcholem fujtajblovosti byl dědek černoch, co si přímo před námi sednul na pláž na hranici šplouchajících vlnek, sundal si gatě a (Pán.Bůh a Blogger.com promine) vysral se do mělké vody. Ošplíchal se slanou vodou, obléknul a odvrávoral. Všude kolem plno lidí, koupajících se dětí a piknikujících domorodců. "To jsem asi nechtěla vidět", zachroptěla Yveta. Mlčky jsme zírali, jak na stejné místo za chvilku přišly dvě dámy a jaly se užívat si krás mauricijské pláže.
  • Naše druhé ubytování v Grand Baie bylo sice v zeleni zahrady, ale ona zeleň měla i své stinné stránky. Jasně zelení gekoni byli tou pěknější s nich. Jejich hnědaví bratři, promenádující se nad kuchyňskou linkou, pak už méně. Doplňte milióny mravenečků faraónů a hejna krys, probíhajících pod nohama při večerním návratu do ubytování, a máte úplnější škálu obrazů, než jen ty reklamní fotky ubytování na AirBnB.
Prostě každá mince má dvě strany. Ale v průměru a v globálu ("Globál" byl ten obchod za socíku, kde měli všechno), je na Mauriciu krásně, protože pozitiva dokáží odvrácenou stranu hravě překonat.

Žádné komentáře: