úterý 11. dubna 2023

Šnorchlování

Zatím rozhodně top zážitek z Mauricia. Polehávali jsme na Blue Bay, občas se smočili v mělké vodě a pomalu se chystali na odjezd. Pak nás ale osvítil duch svatý a šli se zeptat, kolik stojí cesta lodí na protilehlý ostrůvek, že bychom tam jako zašnorchlovali. Pokecali jsme s černouškem, provedli pár kol smlouvání a mířili na loď, která nás měla dovézt na speciální šnorchlovací místo. 

Nejdřív to vypadalo, že se nacpeme na loďku s celým autobusem jiných výletníků, ale nakonec nasedáme do jiné lodi na konci mola jen my a ještě jedna dvojice Francouzů. Loď měla prosklené dno a podmořský život jsme tak měli jako na dlani. 

Jedeme okouknout korály, pak nabereme ještě pár usměvavých Francouzů a míříme na finální šnorchlovací flek. Zde už stojí jedna loď a pod ní je hejno ryb včetně dlouhých tenkých jehlic, co měřily kolem metru a nemyslíme tím rybářskou míru. 

Dostáváme masky s choboty, mnozí berou i ploutve. Já tedy s díky odmítám a nechávám si své oblíbené šnorchlovací zařízení - plavecké brejličky a vlastní plosky.

Hupsneme do vody a je to naprostá nádhera. V průzračné vodě hejna ryb, pruhatých, dlouhatých i jiných. Nádheru ještě umocnila zkušená Francouzka, která zůstala na lodi, vytáhla housku a házela ji rybám těsně vedle nás. Byli jsme tak přímo v centru hejna různobarevných ryb, které se pět centimetrů před našimi brýlemi vařily s cílem se nažrat. 

Nažrali jsme se my, pohledem na tu krásu, a to měrou vrchovatou. Škoda, že jsme neměli podvodní pouzdro a většina vjemů zůstala jen v našich hlavách. 



Na skle dna lodi jsme ale položenými mobily natočili několik úžasných záběrů ryb, co se producírovaly pod lodí. Je to i s francouzským komentářem. Video se nahráním na Blogger bohužel dost zmršilo, originál je stokrát lepší. 

Žádné komentáře: