pátek 7. dubna 2023

Hinduističtí obří bohové

Dnes nelenošíme, ale vstáváme s východem Slunce. Cesta vede na jihozápad, někam do oblasti kolem Blue bay. S cílem se kromě obhlídky pamětihodností i smočit v azurovém moři, protože včera jsme díky odpoledním slejvákům byli jenom suchozemci. 

První zastávkou je hinduistické poutní a posvátné místo na jezeře Grand Bassin nebo-li Ganga Talao, tedy v prekladu Jezero Ganga. Naznačuje spojení s posvátnou řekou Ganga, kam se hinduisti chodí obřadně omývat vlažnou vodou. I polovina místního břehu je přizpůsobena na rituální očistu. Kol dokol je řada chrámů zasvěcených tomu či onomu z četných hinduistických bohů, kteří ještě navíc mají spoustu převtělení a jmen. Nad vodou se linou rytmické tóny a spolu s všudypřítomnou vůní indických vonných tyčinek to dává místu vpravdě magickou atmosféru. 

O hlavním svátku sem zavítá půl miliónu místních hinduistů. Prý cestují ze všech stran ostrova pěšky. Pak ale není jasné, proč jsou všude okolo obří parkoviště jak pro 100 supermarketů a příjezdová čtyřproudová cesta trumfne i tu do Slušovic.  

A právě na parkovištích stojí obří sochy boha Šivy a jeho mnohoruké manželky Durgá. Obě 33 m vysoké. Manželčina socha je snad i největší na světě a Šivova třetí největší na světě. Aby bylo možno bohům lépe pohlédnout do tváře, stojí před nimi kovová vyhlídková plošina. Vyběhnete 50 schodů a jste pěkně v úrovni Šivových kotníků. 

My si před sochou Durgá posvátně, obřadně a hlavně tradičně zaskákali.

Žádné komentáře: